Vaktechnische trainingen
FeniksGroup traint je op je vakgebied, zodat je goed voorbereid bent om veilig te werken.
Bel 075 641 1628 voor vrijblijvend advies.
Vaktechnische trainingen
Cursisten: 8-12 deelnemers
Duur: 1 dag
Lesmethode: Klassikaal, theorie
Certificering: Vca (10 jaar geldig)
Cursisten: 8-12 deelnemers
Duur: 1 dag
Lesmethode: Klassikaal, theorie
Certificering: Vca (10 jaar geldig)
Op aanvraag
Op aanvraag
Op aanvraag
Wat zijn vaktechnische trainingen?
Een veilige werkomgeving en veilige werkomstandigheden zijn belangrijk voor medewerkers, voor bezoekers en soms ook voor de directe omgeving. Om die veiligheid te borgen is onder meer kennis bij medewerkers nodig. Hoe moeten ze handelen op een bepaalde locatie, in een specifieke ruimte, met machines, (chemische) stoffen of bijzondere doelgroepen. De bekendste vaktechnische opleidingen zijn vca-cursussen. FeniksGroup kan je adviseren over de meest geschikte vca-cursus: van VGM Checklist Aannemers tot het B-vca-certificaat en van basisveiligheid tot Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden (vol-vca). Daarnaast bieden wij ook specifieke vaktechnische trainingen: gasmeten Ex-Ox-Tox, mangatwacht/buitenwacht, veilig werken in besloten ruimtes en H2S; zwavelwaterstofgas. Meer weten? We informeren en adviseren je met plezier.
Onze visie op onderwijs
In de praktijk zo realistisch mogelijk de werkelijkheid van incidenten, ongevallen of calamiteiten trainen. Tel daar kennisonderhoud en regelmatige herhaling bij op dan leidt dat tot (veiligheids-)medewerkers die juist en adequaat handelen op de momenten waarop het er echt op aankomt. Om het leren extra effectief te maken zorgen wij voor uitdaging en plezier in de inhoud van onze trainingen en opleidingen. FeniksGroup staat voor ervarend leren. Dat doen we volgens de formule effectief leren = inhoud x (plezier + uitdaging) en met behulp van innovatieve lesmethoden.
Ontdek onze unieke & innovatieve lesmethoden
Hybride onderwijs is binnen FeniksGroup al de norm: sommige lessen geven we fysiek, andere online, zoals e-learning of thema-webinars. Daarnaast zorgt innovatieve digitale techniek ervoor dat steeds meer van onze trainingen en cursussen de werkelijkheid bijna tastbaar nabootsen. Met gamification, extended reality en immersive learning (Augmented en Virtual Reality) worden omgevingen en situaties levensecht. De reacties van de cursisten zijn lovend; het spelenderwijs en levensecht oefenen zorgen ervoor dat cursisten de lesstof sneller automatiseren en internaliseren.
Veelgestelde vragen
De afkorting bhv staat voor bedrijfshulpverlening. Elk bedrijf moet volgens de Arbowet bedrijfshulpverlening (bhv) organiseren. De inrichting van de bhv organisatie hangt af van de grootte en de aard van het bedrijf. De wet eist dat bij noodsituaties iedereen weet wat te doen en wanneer en hoe te handelen.
Bedrijfshulpverlening is al bij bedrijven met 1 werknemer wettelijk verplicht in Nederland. Het aantal bhv’ers per organisatie is niet vastgelegd, maar zorg er altijd voor dat er voldoende werknemers bhv gecertificeerd zijn. Dit omdat iedere werkgever een algemene zorgplicht heeft om de veiligheid en gezondheid van werknemers te waarborgen.
De 4 taken van de bhv’er zijn volgens de arbowet, artikel 15: Het verlenen van eerste hulp bij ongevallen. Het beperken en het bestrijden van brand en het beperken van de gevolgen van ongevallen. Het in noodsituaties alarmeren en evacueren van alle werknemers en andere personen in het bedrijf of inrichting.
Een bhv certificaat is één jaar geldig. Voor de geldigheid van het bhv certificaat dient de training periodiek herhaalt te worden om de termijn opnieuw te kunnen verlengen met één jaar.
EHBO is de afkorting voor Eerste Hulp Bij Ongevallen. Het is de eerste hulp die geboden wordt in afwachting van professionele eerstehulpverleners. Het voornaamste doel van deze hulp is het voorkomen van verder dreigend letsel voor of de dood van het slachtoffer.
Het is niet verplicht om een EHBO’er in uw organisatie te hebben. Daarentegen is het wel verplicht dat een bedrijf beschikt over minimaal één bhv’er.
Een EHBO-certificering is 2 jaar geldig. Om het EHBO-diploma te verlengen moet aangetoond worden, middels een 1-daagse herhalingscursus, dat u nog over de laatste kennis en vaardigheden beschikt.
Een preventiemedewerker houdt zich bezig met het voorkomen van gezondheids- en veiligheidsrisico’s op de werkvloer. De taken van de preventiemedewerker zijn wettelijk vastgelegd in de arbowet. Naast deze wettelijk vastgelegde taken voert een preventiemedewerker vaak ook nog andere arbo-gerelateerde taken uit. Wat deze taken precies inhouden verschilt van bedrijf tot bedrijf. De taken die de preventiemedewerker wettelijk op zich moet nemen zijn: opstellen van de RI&E (evt. het extern advies), het (mede) uitvoeren van het plan van aanpak voortvloeiend uit de RI&E, samenwerken met de arbodienst/bedrijfsarts. De preventiemedewerker heeft zowel een uitvoerende als een adviserende rol.
Een ploegleider bhv wordt wel eens verward met de coördinator hoofd bhv, maar dat zijn verschillende functies. Zo is de ploegleider een onderdeel van de bhv-ploeg met een geldend bhv-diploma. De coördinator hoofd bhv hoeft dat niet te hebben en hoeft ook geen deel uit te maken van de actieve bhv-ploeg maar is degene die het veiligheidsbeleid vertaalt naar de concrete uitvoering, het overzicht daarop behoudt en de uitvoering controleert. De ploegleider heeft een uitvoerende functie, controleert de aanwezigheid en status van alle benodigde materialen en zorgt dat de kennis van de bhv’ers in het bedrijf op peil blijft.
De RI&E is al sinds 1 januari 1994 verplicht voor alle werkgevers met personeel in dienst. Het plan van aanpak is een verplicht onderdeel van de RI&E. Dit staat in artikel 5 van de Arbowet.
De Arbowet en Richtlijn nr. 89/391/EEG verplichten de werkgever om maatregelen te treffen voor eerste hulp, brandbestrijding en evacuatie van werknemers bij ernstig en onmiddellijk gevaar. De werkgever moet maatregelen nemen om te zorgen dat deze crisissituaties op een goede manier worden beheerst. Een ontruimingsoefening is één van die maatregelen.
Advies nodig?
Ons deskundige team van veiligheidsadviseurs helpen je graag!
Wil je meer informatie over onze opleidingen, of heb je een andere vraag?
Vul vrijblijvend het formulier in, dan nemen we z.s.m contact met je op!
Je geeft hierbij toestemming aan FeniksGroup om vrijblijvend contact met je op te nemen. Jouw gegevens worden niet met derden gedeeld.