Speciale opleidingen > Beheerder Brandmeldinstallatie (BBMI) opleiding

BBMI-opleiding

Met deze complete en overzichtelijke BBMI-opleiding conform de NEN-normering NEN 2654-1 en 2654-2, leert de cursist hoe de brandmeldinstallatie beheerd moet worden. Ook leert hij hoe het onderhoud geregeld moet zijn en is bij calamiteiten het aanspreekpunt voor de brandweer. Bedrijven met een brandmeld- en ontruimingsinstallatie in het pand hebben de verplichting om daarvoor iemand verantwoordelijk te maken. Deze verantwoordelijke is dus de beheerder brandmeldinstallatie, ofwel de BBMI’er.

Bekijk beschikbare opleidingen en schrijf je direct in

Opleiding tot beheerder van brandmeldinstallaties

De beheerder brandmeldinstallatie (BBMI) fungeert als het eerste aanspreekpunt voor de brandweer als die bij calamiteiten moet uitrukken. Maar ook moet de BBMI’er ervoor zorgen dat valse meldingen niet plaatsvinden. Het voorkomen van een valse melding zorgt ervoor dat er geen onnodige paniek in het bedrijf ontstaat én de brandweer niet voor niets uitrukt. Hiervoor is een goed beheer en onderhoud van de brandmeldinstallatie natuurlijk essentieel. Tijdens de opleiding leert de cursist alles over het correct beheren en het onderhoud van de installatie.

BBMI-opleiding: de inhoud

De BBMI-opleiding leert de beheerder alles over het beheer en onderhoud van de installatie en de bijbehorende taken zoals:

  • De brandmeldinstallatie, de techniek en hoe het werkt
  • De bediening, periodieke controle en preventief onderhoud van de installatie conform de NEN-normering
  • Voorschriften, eisen en documenten volgens de NEN-normering
  • Registratie en rapportage in het logboek

Voor wie?

De opleiding is voor de medewerkers die aangesteld zijn om de brandmeld- en ontruimingsinstallatie te beheren en onderhouden. Dit kunnen bijvoorbeeld de bhv’ers zijn, maar dat is niet noodzakelijk. Voor deze opleiding is geen aparte vooropleiding nodig.

Duur en locatie

De BBMI-opleiding bestaat uit een combinatie van theorie leren, praktijksituaties oefenen, een huiswerkopdracht en wordt afgesloten met een examen. De opleiding duurt 8 uur en  wordt op locatie van de FeniksGroup gegeven. Tijdens deze dag trainen we de vaardigheden en nemen we de theorie door. Aanvullend besteedt de cursist nog zo’n 4 uur aan een huiswerkopdracht. Deze opdracht kan thuis of op het werk worden gemaakt. De opleiding sluit af met een examen. Bij een positief eindresultaat ontvangt de cursist het certificaat Beheerder Brandmeldinstallatie.

Meer weten over de BBMI-opleiding?

Wil je meer weten over de opleiding beheerder brandmeldinstallaties (de BBMI-opleiding) of heb je vragen? Neem dan contact met ons op voor een persoonlijk advies.