Risico advisering > Ontruimingsplattegrond: levensreddend maatwerk

Ontruimingsplattegrond: levensreddend maatwerk

Iedereen kent wel de ontruimingsplattegronden in een gebouw. Maar weet je ook of die bij jou op het werk wel in orde zijn? Bij de FeniksGroup maken we ontruimingsplattegronden voor bedrijven, instellingen en organisaties. Maatwerk waarbij we tot op detail de  belangrijke elementen in de plattegronden tekenen en adviseren waar ze opgehangen moeten worden. Want tijdens een noodsituatie kan een ontruimingsplattegrond het verschil maken tussen leven en dood…..

Vaak niet (meer) goed

Een ontruimingsplattegrond lijkt zo’n standaard onderdeel van het bedrijf, dat er vaak niet eens bij stilgestaan wordt. Terwijl het toch nog best vaak voorkomt dat ze niet (meer) goed zijn; ze hangen in spiegelbeeld, op de verkeerde plekken, ze zijn gedateerd of gewoon totaal onduidelijk. Het gevolg? Bij een brand weten de mensen niet snel de juiste uitgang of vluchtroute te vinden.

Een ontruimingsplattegrond is verplicht

Een ontruimingsplattegrond is onderdeel van het ontruimingsplan en is verplicht voor elk gebouw met een brandmeldinstallatie. Dit zijn onder andere openbare gebouwen, bedrijfsruimten en locaties waar mensen komen die niet bekend zijn met de vluchtwegen. Vaak staat het ook al aangegeven in een bouwbesluit. Daarnaast wordt het zeker benoemd in het ontruimingsplan,  en het bedrijfsnood- of bhv-plan.

Conform NEN

De ontruimingsplattegronden moeten volgens vaste richtlijnen uit de NEN-EN-ISO-7010 en NEN 1414 gemaakt worden, zodat ze altijd en overal herkenbaar en leesbaar zijn.

Voor de symbolen, teksten, kleuren en de opbouw gelden bijvoorbeeld regels. Zo moeten de teksten in een bepaald font opgemaakt worden en in de juiste volgorde neergezet. Ook moeten overal de kleuren op dezelfde manier worden gebruikt en is een duidelijke plaatsbepaling met de tekst “u bevindt zich hier” met een grote blauwe pijl een vast gegeven. De veiligheidsmiddelen zoals EHBO-koffers en brandslanghaspels worden ook in alle plattegronden met dezelfde symbolen en in dezelfde kleuren ingetekend. Wel kan op elk ontruimingsplattegrond een bedrijfslogo worden geplaatst.

Ontruimingsplattegronden getekend

Bij de FeniksGroup maken we ook de ontruimingsplattegronden. Een ontruimingsplattegrond maken we op basis van de bouwtekeningen, tekeningen van de klant en/of na een persoonlijke check op de locatie zelf. Daarbij zijn een aantal zaken essentieel:

  • De symbolen
  • De opbouw van de plattegrond
  • De teksten
  • De kleuren
  • En de situering

Verschillende gezichtspunten

De situering lijkt altijd heel logisch, maar daar wil het nog wel eens misgaan. Het gaat erom dat de plattegrond zo hangt dat het ook klopt als je ervoor staat en ernaar kijkt. Is de uitgang dan inderdaad links van je? En hangen die brandslanghaspels echt aan de rechterzijde? Of is het precies contra? Elke ontruimingsplattegrond moet dus vanuit verschillende gezichtspunten getekend kunnen worden. We controleren of het getekende perspectief klopt met de werkelijkheid  bij de bevestiging op de locatie.

Waar je ze ophangt?

De beste plek om ze te bevestigen is daar waar veel mensen komen en er rustig naar kunnen kijken. Ze zijn namelijk preventief bedoeld zodat je je vooraf kunt oriënteren waar je bent en hoe je het snelst op een veilige plek komt. Ontruimingsplattegronden zie je daarom vaak bij koffieautomaten, liften, kopieermachines, toiletten en wachtruimtes. En in hotels of conferentiecentra ook in alle kamers en zalen.

Ontruimingsplattegronden laten maken door FeniksGroup: correct én calamiteitproof!

Bij FeniksGroup tekenen we de ontruimingsplattegronden, conform alle richtlijnen, maar ook rekening houdend met situatie ter plaatse. Zodat ze niet alleen correct zijn, maar ook ‘calamiteitproof’. Immers, als het erop aankomt, zijn het deze tekeningen die een mensenleven kunnen redden!