vca

Wat is een vca cursus?

Feniks vca 2

Als je werkt in de bouw, techniek of bijvoorbeeld petrochemische industrie, dan heb je vast weleens gehoord van vca. In een vca cursus leer je de basiskennis van veilig en gezond werken in een risicovolle werkomgeving. Het is dus niet vreemd dat het behalen van een vca certificaat door steeds meer opdrachtgevers als vereiste wordt gesteld. Heb jij nog geen vca certificaat behaald en ben je benieuwd hoe dit precies in zijn werk gaat? In dit artikel vertellen wij je alles over onze vca cursus.

Wat is vca?

Vca is de afkorting van ‘veiligheid, gezondheid en milieu checklist aannemers’. Een werknemer die zijn vca-diploma heeft behaald, weet hoe hij veilig en gezond kan werken in een risicovolle omgeving, zoals bijvoorbeeld de bouwplaats of een laboratorium. Een vca certificaat wordt door steeds meer opdrachtgevers als vereiste gesteld aan aannemers van een klus.

Tijdens een cursus vca bij FeniksGroup kun je als zelfstandig professional of bedrijf in de bouw, techniek of petrochemische industrie een vca-diploma behalen. Zowel als individu (vca-basistraining) of als groep (vca incompany training) is het mogelijk om een vca-cursus op maat bij ons te volgen. De vca is er in drie varianten:

  • Vca basis (ook bekend als b-vca). Deze cursus is voor medewerkers die moeten kunnen laten zien dat ze veilig, gezond en met oog voor anderen en het milieu hun werk kunnen doen.
  • Vca vol (veiligheid voor operationeel leidinggevenden). Deze training is speciaal voor leidinggevenden en zzp’ers die actief zijn in een risicovolle werkomgeving.
  • Vil-vcu. Dit is een vca cursus voor intercedenten of leidinggevenden bij uitzendbureaus.

Aan de hand van een theorieboek en door het volgen van de vca-training, leer je alles over de wet- en regelgeving in jouw branche. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ladderveiligheid als onderdeel van het veilig werken op een bouwplaats. Na de cursus volgt een examen waarin je een erkend vca-diploma kunt behalen.

Vca = veilig + gezond + milieu

Is vca verplicht?

Een vca-certificaat is niet verplicht, echter is het hebben van een vca-certificaat  in bepaalde sectoren wel van meerwaarde. Het laat namelijk zien dat jij goed op de hoogte bent van veiligheidsregels, risico’s en van welke mogelijke maatregelen er zijn. In de bouw, elektrotechniek of transport is een vca steeds vaker een eis van opdrachtgevers. Werk jij voor een aannemer? Dan is het hebben van een vca-basiscertificaat vaak verplicht. Zonder het vca-certificaat mag jij in dat geval namelijk niet het bouwterrein op.

Wat houdt een vca-cursus precies in?

In de vca-cursus leer je alles over de arbowetgeving, gevaarlijke stoffen en etikettering, en brand- en explosiegevaar. Overige thema’s die in deze cursus ook aan bod komen zijn;

  • Handgereedschap & gereedschapsmachines
  • Werken op hoogte
  • Gevaarlijke stoffen & etikettering
  • Veilig werken met elektriciteit
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen
  • Werken in besloten ruimten
  • Werkplekeisen in het algemeen
  • Hijs- en hefwerktuigen

 

Voor wie is de vca-cursus?

Onze vca-cursus is geschikt voor iedereen die werkt in een risicovolle omgeving. Cursisten komen vaak uit de bouw, de petrochemische industrie, de offshore-industrie of de techniek. Wij bieden een vca-cursus op maat aan voor zowel zelfstandig ondernemers en leidinggevenden, als voor een groep werknemers. Na het behalen van jouw vca-diploma, kun je als gecertificeerd professional veilig en verantwoord aan de slag voor verschillende opdrachtgevers.

Wil je meer weten over onze vca-cursus? Vraag naar de mogelijkheden door vrijblijvend contact met ons op te nemen!

2 juni, 2021| Veiligheid
Delen mag, graag zelfs!

Wil jij de nieuwste veiligheidsinzichten in je mailbox ontvangen?

Meldt je gratis aan!

Geen spam. Je kunt op elk moment afmelden.