Wat houdt een bhv cursus in?
Bijna iedereen weet wel waar EHBO voor staat: Eerste Hulp Bij Ongelukken. De afkorting bhv is echter iets minder bekend, maar staat voor bedrijfshulpverlening. Een bhv’er binnen een bedrijf is een gewone medewerker die EHBO kan verlenen, maar die daarnaast ook weet hoe bijvoorbeeld een brand moet worden geblust, die medewerkers alarmeert bij calamiteiten en die het aanspreekpunt is van professionele hulpdiensten. Dit leer je allemaal tijdens een bhv cursus, waarna je gecertificeerd bedrijfshulpverlener mag worden genoemd. Wij vertellen je hier over de verschillende onderdelen en de inhoud van de bhv-cursus.
Communiceren tijdens een calamiteit
Als bedrijfshulpverlener kom je in het geval van incidenten of calamiteiten direct in actie. Dat houdt in dat je werknemers alarmeert en dat je samenwerkt met de hulpverleningsorganisaties die jij op de hoogte stelt van het ongeval (de brandweer, politie of ambulance). De bhv cursus leert je hoe je deze communicatie moet aanpakken.
Een beginnende brand bestrijden
Calamiteiten kunnen verschillende gebeurtenissen zijn, van aardbevingen en overstromingen tot milieurampen en branden. Brand is een van de meest voorkomende incidenten in dit rijtje. In een bhv cursus leer je dan ook over het beperken en bestrijden van een beginnende brand. Je komt te weten met welk blusmiddel je een brand blust (want er zijn verschillende typen blussers en verschillende soorten branden) en zult oefenen met het gebruik van een brandblusser.
Een pand snel en veilig ontruimen
Bij het optreden van een incident kan het zijn dat een pand moet worden ontruimd. In de bhv-cursus leer je hoe een gebouw moet worden geëvacueerd, om iedereen in veiligheid te brengen. Zo moet je zorgen dat alle uitgangen vrij zijn voor hulpploegen, dien je de onder andere toiletten te controleren, en zal je iedereen laten verzamelen op een verzamelplaats. Je leert, kortom, waar je op moet letten bij een evacuatie.
Eerste hulp verlenen
Als bhv’er weet je na het volgen van een cursus hoe je levensreddende handelingen(EHBO) moet verrichten, waartoe ook reanimatie en het gebruik van de AED behoren.
Bhv = theorie x praktijk
De bhv cursus bestaat uit theorie en praktijk
In een bhv cursus worden theorie en praktijkvoorbeelden afgewisseld met praktische oefeningen en de cursus wordt afgesloten met een theoretisch examen. Aangezien je als bhv’er over veel praktische vaardigheden dient te beschikken, is het belangrijk om deze bij te houden. Om te zorgen dat die vergaarde kennis inderdaad op peil blijft, is bepaald dat het certificaat één jaar geldig is. Door de bedrijfshulpverleners jaarlijks het herhalingscertificaat te laten behalen, voldoet de werkgever aan de basisverplichting die vanuit de arbowet gesteld wordt.
Een bhv cursus volgen bij FeniksGroup, of eerst wat meer informatie? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.
28 juli 2021
Delen mag, graag zelfs!
Wil je meer informatie over onze opleidingen, of heb je een andere vraag?
Vul vrijblijvend het formulier in, dan nemen we z.s.m contact met je op!
Je geeft hierbij toestemming aan FeniksGroup om vrijblijvend contact met je op te nemen. Jouw gegevens worden niet met derden gedeeld.
Wil jij de nieuwste veiligheidsinzichten in je mailbox ontvangen?
Meldt je gratis aan!
Geen spam. Je kunt op elk moment afmelden.