bhv

Wat houdt een bhv cursus in?

Feniks bhv cursus

Bijna iedereen weet wel waar EHBO voor staat: Eerste Hulp Bij Ongelukken. De afkorting bhv is echter iets minder bekend, maar staat voor bedrijfshulpverlening. Een bhv’er binnen een bedrijf is een gewone medewerker die EHBO kan verlenen, maar die daarnaast ook weet hoe bijvoorbeeld een brand moet worden geblust, die medewerkers alarmeert bij calamiteiten en die het aanspreekpunt is van professionele hulpdiensten. Dit leer je allemaal tijdens een bhv cursus, waarna je gecertificeerd bedrijfshulpverlener mag worden genoemd. Wij vertellen je hier over de verschillende onderdelen en de inhoud van de bhv-cursus. Want wat doe en leer je bij een bhv cursus?

1. Communiceren tijdens een calamiteit

Als bedrijfshulpverlener kom je in het geval van incidenten of calamiteiten direct in actie. Dat houdt in dat je werknemers alarmeert en dat je samenwerkt met de hulpverleningsorganisaties die jij op de hoogte stelt van het ongeval (de brandweer, politie of ambulance). De inhoud van de bhv cursus leert je hoe je deze communicatie moet aanpakken.

2. Een beginnende brand bestrijden

Calamiteiten kunnen verschillende gebeurtenissen zijn, van aardbevingen en overstromingen tot milieurampen en branden. Brand is een van de meest voorkomende incidenten in dit rijtje. In een bhv cursus leer je dan ook over het beperken en bestrijden van een beginnende brand. Je komt te weten wat als eerste te doen bij een brand, met welk blusmiddel je een brand blust (want er zijn verschillende typen blussers en verschillende soorten branden) en zult oefenen met het gebruik van een brandblusser.

3. Een pand snel en veilig ontruimen

Bij het optreden van een incident kan het zijn dat een pand moet worden ontruimd. In de bhv-cursus leer je hoe een gebouw moet worden geëvacueerd, om iedereen in veiligheid te brengen. Zo moet je zorgen dat alle uitgangen vrij zijn voor hulpploegen, dien je de onder andere toiletten te controleren, en zal je iedereen laten verzamelen op een verzamelplaats. Je leert, kortom, waar je op moet letten bij een evacuatie.

4. Eerste hulp verlenen

Als bhv’er weet je na het volgen van een inhoudelijke cursus hoe je levensreddende handelingen(EHBO) moet verrichten, waartoe ook reanimatie en het gebruik van de AED behoren.

Bhv = theorie x praktijk

De bhv cursus bestaat uit theorie en praktijk

In een bhv cursus met bovenstaande inhoud worden theorie en praktijkvoorbeelden afgewisseld met praktische oefeningen en de cursus wordt afgesloten met een theoretisch examen. Aangezien je als bhv’er over veel praktische vaardigheden dient te beschikken, is het belangrijk om deze bij te houden. Om te zorgen dat die vergaarde kennis inderdaad op peil blijft, is bepaald dat het certificaat één jaar geldig is. Door de bedrijfshulpverleners jaarlijks het herhalingscertificaat te laten behalen, voldoet de werkgever aan de basisverplichting die vanuit de arbowet gesteld wordt.

Een inhoudelijke bhv cursus volgen bij FeniksGroup, of eerst wat meer informatie? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

28 juli 2021
Delen mag, graag zelfs!

Wil jij de nieuwste veiligheidsinzichten in je mailbox ontvangen?

Meldt je gratis aan!

Geen spam. Je kunt op elk moment afmelden.