bhv

Wat te doen bij brand op het werk: duidelijk bhv overzicht.

Feniks brand

Het uitbreken van een brand is de nachtmerrie van elk bedrijf, helaas zit een ongeluk in een klein hoekje en kan het iedereen overkomen. Maar weten uw medewerkers wat te doen bij brand? Daar begint het natuurlijk mee. Het is belangrijk dat uw pand aan veiligheidseisen voldoet en over een ontruimingsplan beschikt, zodat iedereen veilig kan handelen wanneer er daadwerkelijk brand uitbreekt.

Zorg voor een goede voorbereiding

Brandpreventie begint bij een goede voorbereiding. Allereerst zijn er verschillende veiligheidseisen waaraan elk bedrijfspand moet voldoen. Zo moeten er voldoende brandmelders en blussers beschikbaar zijn, diverse vluchtwegen moeten duidelijk worden aangegeven en de rookmelders moeten uiteraard goed werken. Ook is het noodzakelijk om al het personeel in te lichten over de juiste aanpak bij een brand.

De brandmelding

Wat te doen bij brand op het werk? De allereerste stap is om alarm te slaan. Het is van levensbelang dat iedereen op tijd op de hoogte is van de brand en het pand kan verlaten. Een brandmeldinstallatie (waarover de meeste grote gebouwen en bedrijfspanden beschikken) kan hierbij goed van pas komen. Door op de zwarte stip te drukken of een glasplaat kapot te slaan, wordt er direct een melding gemaakt in de meldkamer van de brandweer.

Het blussen van de brand

Wanneer er sprake is van een kleine brand waarvan de oorzaak bekend is, kan de brand zelf geblust worden. Is dit niet het geval? Sla deze stap dan over. Let op: Ook bij sprake van een kleine brand moet er eerst alarm worden geslagen. Als iedereen op de hoogte is van de brand kunt u vervolgens de brand blussen.
Er zijn verschillende blusmiddelen voor verschillende situaties. Het is in de voorbereiding dan ook belangrijk om te kijken welk soort blusmiddel er in de ruimte moet komen hangen. In een restaurantkeuken hangt bijvoorbeeld een ander blusmiddel dan in een kantoorpand.

Veiligheid = ontruimingsplan + blusmiddelen + trainen

Ontruimen van het pand

In een veilige organisatie hoort een goed getraind bhv-team. Bhv’ers zorgen er onder andere voor dat de ontruiming van het pand snel en soepel verloopt. Zo kunnen ze als cruciaal hulpmiddel een bhv ontruiming stappenplan opstellen. Daarnaast kunnen ze eerste hulp verlenen en helpen bij het bestrijden van de brand. Een bhv-cursus aanbieden aan je personeel is dus allesbehalve overbodige luxe. Doordat een ontruiming locatie specifiek is, kun je er ook voor een bhv cursus op locatie kiezen. Voor de ontruiming geldt ook dat iedereen op de hoogte moet zijn over wat te doen bij een brand. Elke ruimte moet voorzien zijn van een plattegrond waarin de dichtstbijzijnde vluchtroutes staan.

Wat te doen bij brand op uw werk?

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat begint ermee dat alle medewerkers weten wat ze moeten doen bij brand. Benieuwd naar de bhv-trainingen van FeniksGroup? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

3 mei, 2022|bhv, brandgevaar
Delen mag, graag zelfs!

Wil jij de nieuwste veiligheidsinzichten in je mailbox ontvangen?

Meldt je gratis aan!

Geen spam. Je kunt op elk moment afmelden.