risico advisering

Wat zijn de eisen van een ontruimingsplattegrond?

Feniks ontruimingsplattegrond

Je hoopt het nooit mee te maken, maar als het nodig is moet een ontruiming zo goed en snel mogelijk verlopen. Een belangrijk hulpmiddel hierbij is een duidelijk ontruimingsplattegrond. Op deze plattegrond kan iedereen altijd zien wat de vluchtroutes zijn, maar ook waar de blusmiddelen en EHBO middelen te vinden zijn. Een goede ontruimingsplattegrond kan tijdens een noodsituatie veel tijd schelen en mogelijk zelfs mensenlevens redden. Maar wat zijn de precieze eisen aan zo’n ontruimingsplattegrond?

Waar hangen ontruimingsplattegronden?

Ontruimingsplattegronden moeten op een goed toegankelijke plek hangen. Een ontruimingsplattegrond is in Nederland verplicht als het gebouw een brandmeldinstallatie heeft. Ook als je gasten ontvangt, die niet bekend zijn met de vluchtroutes, is een ontruimingsplattegrond verplicht. Denk dan bijvoorbeeld aan openbare gelegenheden, scholen, horeca, openbaar vervoer, bedrijfsruimten en kantoren. De ontruimingsplattegronden horen op A3 formaat te zijn en moeten op een goede zichtbare plek hangen. De ontruimingsplattegronden zijn een belangrijk onderdeel van de bedrijfshulpverlening en spelen een erg belangrijke rol bij de voorbereiding op een eventuele noodsituatie.

Wat staat er op een ontruimingsplattegrond?

Een ontruimingsplattegrond moet duidelijk, overzichtelijk en gemakkelijk te begrijpen zijn voor iedereen. Daarom zijn er bepaalde eisen aan de ontruimingsplattegrond gesteld. Zo is het verplicht om de positie van de lezer, de diverse vluchtroutes en aanwezige brandblusmiddelen en EHBO middelen aan te geven. De rotatie van de tekening moet zo zijn dat de positie van het gebouw op de tekening correspondeert met de positie waarin men zich bevind (links op de tekening is ook links in het gebouw) Ook de verzamelplaats moet bij voorkeur op de plattegrond terug te vinden zijn. Er mag ook tekst op de ontruimingsplattegrond over ‘wat te doen bij brand/EH/ontruiming’ worden gezet. Dit laatste kan ook op een separaat document, maar die moet dan wel naast de ontruimingsplattegrond worden opgehangen.

Veiligheid = bedrijfspand x brandbestrijdingsmiddelen

Daarnaast zijn er eisen gesteld aan de kleuren waarin de ontruimingsplattegrond moet worden afgedrukt. Dit heeft ermee te maken dat de plattegrond voor zoveel mogelijk mensen leesbaar moet zijn. Om deze reden mogen de letters van de plattegrond zeker niet te klein zijn en moeten aan normen voldoen. De koptekst boven de plattegrond moet altijd ‘ONTRUIMINGSPLATTEGROND’ zijn in groene letters of op een groene balk. Tevens dient de verdieping vermeld te worden en een legenda met uitleg van de gebruikte pictogrammen.

Wij helpen je bij de bedrijfsveiligheid

Bedrijfsveiligheid is een belangrijk onderwerp. Je wilt immers zeker weten dat je werknemers veilig aan het werk kunnen en dat eventuele gasten of klanten ook zo min mogelijk risico lopen. Wilt je graag deskundig advies over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag met alle aspecten van de bedrijfsveiligheid. Of je nou een ontruimingsplattegrond nodig hebt, een bedrijfsrisico inventarisatie wilt laten uitvoeren of dat je team goed getraind moet worden (met bijvoorbeeld een bhv opleiding), wij helpen je graag verder. Zo werken we graag samen aan een zo veilig mogelijk bedrijf.

3 november, 2021|bhv, RI&E
Delen mag, graag zelfs!

Wil jij de nieuwste veiligheidsinzichten in je mailbox ontvangen?

Meldt je gratis aan!

Geen spam. Je kunt op elk moment afmelden.