EHBO

Wat te doen bij verslikking? (stikken)

heimlich greep - wat te doen bij verslikken

Verslikt iemand zich plotseling in het eten? Hoe zie je of je moet ingrijpen en wat moet je doen bij verslikking? Bij een ernstige verslikking heeft iemand direct jouw hulp nodig. Bij een lichte verslikking is het vaak al opgelost met een paar keer flink hoesten. Zo herken je het verschil.

Wat is verslikking?

Symptomen bij een lichte verslikking:

 • Het slachtoffer is bij bewustzijn;
 • Het slachtoffer kan luid hoesten, huilen, kokhalzen, spreken of hoorbaar ademen;
 • Soms: een stemverandering

Symptomen bij een ernstige verslikking:

 • Slachtoffer is in paniek of grijpt naar de keel;
 • Slachtoffer kan niet spreken of ademen (soms piepende ademhaling);
 • Soms: zacht of stil hoesten;
 • Slachtoffer heeft een verminderd bewustzijn of raakt bewusteloos;
 • De huidskleur verandert: slachtoffer wordt bijvoorbeeld blauw
 • De lippen verkleuren, ook deze worden vaak blauw

Wat te doen bij verlikken?

Dit moet je doen bij een lichte verslikking:

 1. Moedig het slachtoffer aan om te blijven hoesten.
 2. Doe verder niets.
 3. Controleer of het slachtoffer weer een normale ademhaling heeft.
 4. Neem contact op met de huisarts of spoedpost als het slachtoffer blijft hoesten, moeite houdt met slikken of het gevoel blijft hebben dat er iets in zijn keel zit.

Dit moet je doen bij een ernstige verslikking:

 1. Verwijder  bij ernstige verslikking als eerst zichtbare voorwerpen voorin de mond. Doe geen poging een voorwerp te verwijderen als het niet (goed) zichtbaar is.
 2. Ben je met meerdere personen? Laat een andere omstander dan direct 112 bellen. Ben je alleen betrokken bij een ernstige verlikking? Geef dan eerst vijf rugslagen en vijf buikstoten.
 3. Geef vijf rugslagen. Ga aan de zijkant iets achter het slachtoffer staan. Is het slachtoffer groter dan jij? Dan kun je het slachtoffer laten zitten. Ondersteun de borstkas met één hand en laat het slachtoffer voorover buigen. Geef met de muis van je hand vijf forse slagen tussen de schouderbladen. Controleer of de luchtweg weer vrij is.
 4. Hebben de slagen de luchtweg niet opengemaakt? Voer dan vijf buikstoten uit, ook wel bekend als de heimlich greep: Ga achter het slachtoffer staan en sla je armen om het bovenste deel van de buik. Laat het slachtoffer voorover leunen. Maak een vuist en plaats deze op het bovenste deel van de buik. Pak de vuist met je andere hand en trek met een snelle beweging naar je toe en naar boven. Doe dit vijf keer. Lukt het niet om de heimlich greep te geven door de omvang van het slachtoffer (iemand is bijvoorbeeld zwanger of heeft obesitas)? Dan kun je borststoten geven. Laat het slachtoffer zitten of met de rug tegen de muur of deur te steunen. Duw met beide handen op het borstbeen.
 5. Heeft dit niet geholpen en is 112 nog niet gebeld? Doe dit dan nu en zet de telefoon op luidspreker.
 6. Ga door met steeds vijf rugslagen en vijf buikstoten geven. Volg verder de aanwijzingen van de meldkamercentralist.
 7. Raakt het slachtoffer buiten bewustzijn? Leg hem of haar dan voorzichtig op de rug. Controleer of hulp onderweg is en laat eventueel alsnog 112 bellen. Start vervolgens met reanimatie.

De juiste kennis op het werk en thuis

Een ongeval kan overal gebeuren. Daarom is het goed als je goed voorbereid bent. Volg bijvoorbeeld een reanimatiecursus of EHBO cursus en leer hoe je de heimlich greep goed uitvoert. Zo ben je altijd en overal goed voorbereid op een noodsituatie en weet jij wat te doen als je alleen of gezamenlijk betrokken bent bij een verslikking. Wil je meer weten over ons aanbod of twijfel je over welke opleiding of cursus het beste bij jouw situatie past? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee.

8 februari, 2023|EHBO
Delen mag, graag zelfs!

Wil jij de nieuwste veiligheidsinzichten in je mailbox ontvangen?

Meldt je gratis aan!

Geen spam. Je kunt op elk moment afmelden.