EHBO

Wat te doen bij een epileptische aanval: EHBO tips

Hoe handelen bij een epileptische aanval

In Nederland hebben zo’n 200.000 mensen epilepsie. Van deze mensen heeft ongeveer 70% met de juiste medicijnen geen last meer van aanvallen, maar 30% blijft helaas wel epileptische aanvallen krijgen. Als omstander kan het heftig zijn om (voor het eerst) een epileptische aanval te zien, maar het is enorm belangrijk dat je wel weet hoe je moet handelen. Vaak hoef je maar weinig te doen bij een epileptische aanval, maar in sommige gevallen is ingrijpen wel echt nodig. We vertellen je waar je op moet letten en hoe je moet handelen bij een epileptische aanval.

Zo herken je een epileptische aanval

Voordat we je vertellen wat te doen bij een epileptische aanval, is het belangrijk dat je de aanval kunt herkennen. Epilepsie kan zich op verschillende manieren uiten. Hierbij maken we een onderscheid tussen kleine en grote aanvallen. Bij een kleine aanval kan de persoon korte tijd verward zijn of een verminderd bewustzijn hebben. Ook kan het gebeuren dat hij of zij een korte tijd niet op aanspreken reageert. Als omstander merk je hier vaak slechts weinig van.

Een grote epileptische aanval ziet er heel anders uit. In dat geval ontstaat er verkramping en kan het slachtoffer schokkende bewegingen maken met zijn of haar lichaam. Ook verliest hij of zij vaak het bewustzijn. Er kan kwijl uit de mond lopen en het slachtoffer kan urine verliezen. 

Wat te doen bij een epileptische aanval

Heeft iemand een kleine epileptische aanval? Dan hoef je meestal niets te doen bij deze epileptische aanval. De aanval gaat vaak heel snel weer over. Laat het slachtoffer na de aanval rustig aan doen en biedt aan om wat te drinken te halen. Is het de eerste keer dat iemand een (kleine) epileptische aanval krijgt? Adviseer dan om de huisarts te bellen om te overleggen.

Adequaat handelen = (kennis + ervaring) x herhaling

Bij een grote epileptische aanval is jouw hulp wel belangrijk. Het belangrijkste is dat het slachtoffer zich niet kan bezeren. Maak ruimte en bescherm het hoofd met bijvoorbeeld een kussen, een jas of een handdoek. Maak knellende kleding los en verwijder eventueel een bril. Bel daarna direct 112. Ook als meerdere aanvallen elkaar opvolgen, bel je het noodnummer. Noodmedicatie kan in zulke gevallen nodig zijn.

Als het schokken is gestopt, leg je het slachtoffer in stabiele zijligging. Zo kan speeksel niet in de luchtpijp lopen. Controleer of het slachtoffer geen verwondingen heeft opgelopen en blijf bij het slachtoffer totdat deskundige hulp is gearriveerd. 

Juist handelen in noodsituaties

Een grote epileptische aanval ziet er heftig uit, waardoor je als omstander flink kan schrikken. Toch is het belangrijk dat jij het slachtoffer zo goed mogelijk helpt en weet wat te doen bij een epileptische aanval. Wil jij altijd weten hoe je in een noodsituatie moet handelen? Zoals het uitvoeren van een heimlich greep, ingrijpen bij oogletsel, zuikerziekte, epileptische aanvallen en meer. Volg dan een EHBO cursus bij ons Fort Markenbinnen in Alkmaar. Hier leer je onder andere hoe je iemand in stabiele zijligging legt, zoals nodig is na een epileptische aanval. Heb je vragen over de EHBO cursus of wil je meer informatie over andere opleidingen? Neem dan contact met ons op. 

25 mei, 2023|EHBO
Delen mag, graag zelfs!

Wil jij de nieuwste veiligheidsinzichten in je mailbox ontvangen?

Meldt je gratis aan!

Geen spam. Je kunt op elk moment afmelden.