EHBO

EHBO bij oogletsel: de juiste stappen voor snelle hulp

EHBO bij oogletsel

Oogletsel kan verschillende oorzaken hebben. Zo horen we rond oud en nieuw vaak berichtgeving over oogletsel door vuurwerk. Maar ook tijdens een bedrijfsongeval of gewoon thuis kan er oogletsel ontstaan. Schade aan het oog of het ooglid kan bijvoorbeeld ontstaan door een scherp voorwerp, maar ook door een bijtende stof. Om blijvende schade aan het oog te voorkomen, of in ieder geval te beperken, is bij oogletsel EHBO noodzakelijk. We zetten de stappen die jij als omstander kunt nemen op een rijtje.

Stappenplan voor EHBO bij oogletsel

 1. Probeer het slachtoffer te kalmeren.
 2. Laat het slachtoffer zitten.
 3. Laat het slachtoffer niet in zijn/haar ogen wrijven en leg geen druk op het oog. Dus ook niet met een coldpack of ijsklontjes.
 4. Bekijk het oog en kies de vervolgstappen die nodig zijn.

Scenario 1: EHBO bij oogletsel: Het oog is niet intact. De pupil is vervormd. Of er zit bloed in het oog.

 1. Bel 112 en volg de instructies op.
 2. Het slachtoffer moet naar het ziekenhuis. Vervoer je het slachtoffer zelf? Laat het slachtoffer zitten, dek eventueel het aangedane oog af met kapje of kokertje,

maar raak het oog niet aan. Je beperkt zo de oogbewegingen en voorkom je wrijven in het oog.

Scenario 2: EHBO bij oogletsel: Het ooglid is gescheurd of je kunt het oog niet goed beoordelen (bijvoorbeeld door teveel bloed)

 1. Vraag het slachtoffer of hij/zij kan zien.
 2. Bel de huisarts / spoedpost  en volg de instructies op. 
 3. Niet in het oog laten wrijven.

Adequaat handelen = (kennis + ervaring) x herhaling

Scenario 3: EHBO bij oogletsel: Het oog is wel intact en de pupil is rond. Er zit (mogelijk) een chemische of bijtende stof in het oog.       

 1. Bel 112 en volg instructies op
 2. Let op je eigen veiligheid i.v.m. de chemische stof. Laat het slachtoffer liggen.
 3. Houd het oog open.
 4. Spoel het oog schoon, met rustig straaltje water uit een kan of flesje. Indien aanwezig oogdouche of oogspoelfles.  Spoel ongeveer 15 minuten.
 5. Voorkom dat de chemische stof in het andere oog loopt.
 6. Dek het oog af met beschermkapje.
 7. Vervoer het slachtoffer zittend naar huis- of oogarts.

Altijd adequaat handelen in noodsituaties

Met bovenstaand stappenplan, voor EHBO bij oogletsel, weet je hoe je bij een bijtende stof in het oog, EHBO kunt toepassen, maar in het dagelijks leven kun je nog veel meer noodsituaties tegenkomen. Wil jij weten hoe je in dat soort situaties adequaat eerste hulp kunt verlenen? Dan is een EHBO cursus een goed idee. In deze cursus leer je hoe je bij de meest voorkomende ongevallen moet handelen, zoals wat te doen bij verslikking en oogletsel. Daarnaast kun je gespecialiseerde cursussen, bijvoorbeeld over reanimeren en kinder-EHBO volgen. Dan word je op nog meer situaties voorbereid, waardoor je altijd precies weet hoe je een slachtoffer het beste kunt helpen. Dat is een prettig gevoel voor jou en jouw omgeving. Wil je meer weten over een EHBO cursus bij FeniksGroup? Neem dan contact met ons op. 

27 juni, 2023|EHBO
Delen mag, graag zelfs!

Wil jij de nieuwste veiligheidsinzichten in je mailbox ontvangen?

Meldt je gratis aan!

Geen spam. Je kunt op elk moment afmelden.