risico advisering

De belangrijkste bedrijfsrisico’s in Nederland.

Feniks bedrijfsrisico’s

Jij hebt het druk met het goed runnen van je bedrijf. Het optimaliseren van processen, het aantrekken van het beste personeel en het voor zijn van de concurrentie zijn allemaal belangrijk om van je onderneming een succes te maken én te houden. Maar je moet je ook goed bewust zijn van de verschillende bedrijfsrisico’s waar je mee te maken krijgt. De afgelopen jaren was COVID-19 een belangrijk risico om rekening mee te houden, maar toch staat dit niet op nummer 1. Sterker nog, de uitbraak van een pandemie staat zelfs pas op de vierde plek in de top 10 van bedrijfsrisico’s. Wat de grootste risico’s dan wel zijn, vertellen we je natuurlijk graag.

De top 3 bedrijfsrisico’s volgens de Risk Barometer

Elk jaar wordt door verzekeraar Allianz de Risk Barometer uitgebracht. Dit onderzoek laat zien waar volgens experts in risicomanagement de grootste bedrijfsrisico’s liggen. Dit jaar wordt de lijst wereldwijd voor de tweede keer aangevoerd door cyberrisico’s (44%) en ook in Nederland worden deze risico’s het grootste geschat. Terwijl cyberrisico’s in 2021 in Nederland nog op de derde plaats stonden, kun je er dit jaar echt niet meer omheen. Met 64% is het de duidelijke aanvoerder van de lijst.

Ook de nummer 2 is in Nederland hetzelfde als wereldwijd. Het gaat om bedrijfsonderbrekingen. Wereldwijd scoort dit risico 42%, terwijl het in Nederland om 48% gaat. Het is voor het eerst in 6 jaar dat bedrijfsonderbrekingen de lijst in Nederland niet aanvoert. Maar dat is nog niet de grootste verandering. Op nummer 3 komt dit jaar in Nederland klimaatverandering met 36%. Vorig jaar had dit risico ‘slechts’ 17% en stond het nog op de vierde plaats. Het risico op de kans op een pandemie daalt dit jaar echter aanzienlijk ten opzichte van 2021.

Risico = kans x effect

Wereldwijd zijn de nummer 1 en 2 hetzelfde als in Nederland. De nummer 3 wijkt af, aangezien daar wereldwijd natuurrampen staan. Maar aangezien de klimaatverandering en natuurrampen wel degelijk nauw met elkaar verbonden zijn, is het verschil ook weer niet schokkend groot.

Brand en explosie op plek 7

Vorig jaar stond brand en explosie voor het eerst in de top 10 van grootste bedrijfsrisico’s en ook dit jaar wordt dit nog als een grote bedreiging gezien. Dit risico staat op plek 7 in de laatste Risk Barometer van Allianz. Deze vormen 17% van de risico’s voor bedrijven.

Wees goed voorbereid

Cyberrisico’s, maar ook bedrijfsonderbrekingen, natuurrampen en klimaatverandering zijn allemaal grote bedreigingen voor bedrijven in Nederland en wereldwijd. Ook voor jouw bedrijf kan dat van toepassing zijn. Op de hoogte zijn van alle actuele bedrijfsrisico’s is voor elke ondernemer daarom van groot belang. Zorg ervoor dat je de bedrijfsrisico’s in jouw bedrijf goed in beeld hebt. Dit doe je door een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) uit te voeren. Niet alleen heb je zo direct duidelijk welke risico’s er zijn, maar ook hoe je deze risico’s verder kunt elimineren. Zo zorg je goed voor jezelf, je werknemers en je onderneming.

Samen naar een veilige toekomst

Wil jij graag een RI&E check laten maken, een RI&E uit laten voeren of wil je graag advies van een veiligheidsexpert? Neem dan snel contact met ons op. Onze experts op het gebied van bedrijfsveiligheid gaan graag met je in gesprek over de veiligheid in en rondom je bedrijf. Zo zetten we samen een goede stap richting een veiligere toekomst!

19 juli 2021
Delen mag, graag zelfs!

Wil jij de nieuwste veiligheidsinzichten in je mailbox ontvangen?

Meldt je gratis aan!

Geen spam. Je kunt op elk moment afmelden.