EHBO

EHBO bij suikerziekte: hoe te handelen

EHBO bij suikerzieken: hoe te handelen

Zo’n 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes, ook wel suikerziekte genoemd. Per jaar krijgen ongeveer 52.000 Nederlanders de diagnose van deze ziekte. De kans is dus groot dat ook jij of iemand in je omgeving last heeft van deze ziekte. Met medicatie en aanpassing van voeding is diabetes vaak redelijk goed onder controle te krijgen. Toch kan het gebeuren dat iemand met suikerziekte een te hoog of juist te laag bloedsuikergehalte krijgt. Hoe herken je als dit gebeurt en wat kun je doen om iemand op dat moment zo goed mogelijk te helpen? We vertellen je hoe je EHBO bij suikerziekte toepast.

EHBO bij suikerziekte: herken een hypo of hyper

Voordat je EHBO bij suikerziekte kan toepassen, moet je herkennen wat er aan de hand is. Iemand met diabetes kan last krijgen van een te hoge bloedsuikerspiegel, ook wel een hyper genoemd, maar ook een te lage bloedsuikerspiegel, een hypo, is goed mogelijk. Zowel een te hoge als een te lage bloedsuikerspiegel is gevaarlijk. De symptomen van een hyper en een hypo zijn anders en ook de EHBO die je toepast is verschillend.

EHBO bij een hypo (te lage bloedsuikerspiegel)

Vaak voelt de persoon met diabetes een hypo aankomen, waardoor je sneller EHBO bij suikerziekte toe kan passen. Hij of zij voelt zich licht in het hoofd en wordt vaak trillerig. Ook kan hij/zij veel gaan geeuwen en zweten. Soms krijgt iemand veel honger of dorst of ziet hij/zij heel bleek. Met name als je iemand goed kent, zul je dit soort symptomen ook snel opmerken. Op het moment dat de eerste symptomen van een hypo zichtbaar zijn, is het belangrijk om snel te handelen. Als de hypo te lang duurt, kan iemand namelijk het bewustzijn verliezen. 

Wat te doen bij een hypo

Herken jij de symptomen van een hypo of geeft iemand zelf aan hier last van te hebben? Ga dan snel over tot EHBO handelingen bij suikerziekte. Laat de persoon gaan zitten en geef hem of haar dan wat zoets te eten of te drinken. Begin met snelwerkende koolhydraten, zoals druivensuiker, een eierkoek of frisdrank. Geef daarna langwerkende koolhydraten, zoals volkoren brood of fruit. De symptomen zouden dan moeten verminderen. Eten en drinken geven mag alleen als iemand nog volledig alert is. 

Is de hypo te lang onopgemerkt gebleven? Dan kan iemand het bewustzijn verliezen. Raakt het slachtoffer buiten bewustzijn? Bel dan direct 112. Zet de telefoon op luidspreker en leg de persoon in stabiele zijligging. 

Adequaat handelen = (kennis + ervaring) x herhaling

Zo handel je bij een hyper (te hoge bloedsuikerspiegel)

Een hyper opmerken is vaak lastiger dan een hypo herkennen, waardoor EHBO toepassen bij suikerziekte lastig kan zijn. Bij een te hoge bloedsuikerspiegel zul je zien dat iemand langzamerhand steeds slaperiger wordt. Dit kan een flinke tijd duren, waardoor je het misschien niet direct zult zien. Ook kan het slachtoffer moeilijker gaan ademhalen en/of braken. Bel, zodra je dit opmerkt, de huisarts of de spoedpost. Raakt het slachtoffer bewusteloos? Bel dan direct 112. Leg het slachtoffer in stabiele zijligging en volg verdere aanwijzingen van de noodcentrale op. 

Altijd juist handelen in noodsituaties

Wil jij niet alleen weten hoe je EHBO bij suikerziekte toepast, maar wil je leren hoe je in verschillende noodsituaties moet handelen? Volg dan een EHBO cursus. Na zo’n opleiding weet je precies hoe jij in noodsituaties kunt helpen en weet jij wat te doen bij verslikking, oogletsel, suikerziekte etc! Wil je meer weten over onze EHBO cursussen of andere opleidingen? Neem dan contact met ons op. Wij van FeniksGroup leren je graag alles, zodat je anderen kunt helpen.  

25 mei, 2023|EHBO
Delen mag, graag zelfs!

Wil jij de nieuwste veiligheidsinzichten in je mailbox ontvangen?

Meldt je gratis aan!

Geen spam. Je kunt op elk moment afmelden.