Bedrijfsnoodplan vs. ontruimingsplan: wat is het verschil?
Als organisatie ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van jouw medewerkers en andere aanwezigen in je organisatie. Het voorkomen van ongevallen is hier een belangrijk onderdeel van. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje en calamiteiten zijn helaas niet altijd te voorkomen. Als iedereen weet hoe hij of zij bij een noodgeval moet handelen, kan dat veel schelen. Dit wordt geregeld in een ontruimingsplan en eventueel een bedrijfsnoodplan.
Wat is een bedrijfsnoodplan?
Een bedrijfsnoodplan is een draaiboek waarin systematisch staat aangegeven wat de organisatie moet doen als een ongeval of calamiteit zich voordoet. Een goed voorbereide hulpverlening draagt bij aan het zoveel mogelijk beperken van de gevolgen ervan voor mensen.
Wettelijke verplichting
Het hebben van een bedrijfsnoodplan is voor de meeste bedrijven geen wettelijke verplichting. Dit geldt wel voor de zogenaamde BRZO-bedrijven (bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken en daardoor te maken hebben met grote risico's).
Wat is een ontruimingsplan?
Het bedrijfsnoodplan is een overkoepelend plan. Een ontruimingsplan is onderdeel hiervan. Anders dan bij een bedrijfsnoodplan is het ontruimingsplan met ontruimingsplattegrond wél wettelijk verplicht.
Met een goed ontruimingsplan worden medewerkers snel en efficiënt in veiligheid gebracht. Het is belangrijk dat medewerkers weten hoe zij op een snelle en rustige manier het gebouw kunnen verlaten. Er kan paniek en onrust ontstaan in een dreigende situatie. Dit kan gevolgen hebben voor de veiligheid van de medewerkers en andere aanwezigen en moet zoveel mogelijk voorkomen worden.
Het ontruimingsplan kent volgens de NEN 8112:2017 een vaste hoofdstuk indeling:
- inleiding
- ligging van het gebouw (met situatietekening als bijlage)
- gebouw-, organisatie en installatiegegevens
- alarmeringsprocedure (intern en extern)
- stroomschema alarmering
- wijze van ontruiming en ontruimingsprocedure
- taken bij ontruiming en ontruimingsprocedure
- plattegronden
- logboek ontruimingsplan
- bijlagen
De belangrijkste verschillen tussen een bedrijfsnoodplan en een ontruimingsplan
Zowel een bedrijfsnoodplan als een ontruimingsplan zijn belangrijk voor de veiligheid binnen een bedrijf. Het ontruimingsplan is een integraal onderdeel van het bedrijfsnoodplan. Het bedrijfsnoodplan is dus een stuk uitgebreider dan het ontruimingsplan.
Het hebben van een ontruimingsplan is in Nederland wettelijk verplicht. Elk bedrijf moet een ontruimingsplan hebben. Een bedrijfsnoodplan is alleen wettelijk verplicht voor BRZO-bedrijven. Dit zijn bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken, waardoor het risico op een ongeval veel groter is.
Laat je niet verrassen door een ongeval
Zorg daarom voor een goed ontruimingsplan en eventueel ook een bedrijfsnoodplan. Zo ben je voorbereid op ongevallen en calamiteiten, waardoor er adequaat gehandeld kan worden. Goed opgeleide en getrainde bhv’ers zijn hierbij onmisbaar. Heeft jouw bedrijf nog extra bhv’ers nodig? Of heeft de bhv-organisatie training nodig voor specifieke risico’s of situaties? Bekijk dan de mogelijkheden van een bhv cursus. Ook bij andere vragen kan je contact met ons opnemen. Zo maken we samen jouw bedrijf een stukje veiliger.
8 februari, 2023|RI&E
Delen mag, graag zelfs!
Wil je meer informatie over onze opleidingen, of heb je een andere vraag?
Vul vrijblijvend het formulier in, dan nemen we z.s.m contact met je op!
Je geeft hierbij toestemming aan FeniksGroup om vrijblijvend contact met je op te nemen. Jouw gegevens worden niet met derden gedeeld.
Wil jij de nieuwste veiligheidsinzichten in je mailbox ontvangen?
Meldt je gratis aan!
Geen spam. Je kunt op elk moment afmelden.