EHBO

Beroerte: wat te doen en voorboden

Feniks beroerte

U hoopt het nooit mee te maken, maar als de situatie zich voordoet, wilt u wel adequaat kunnen handelen. Een beroerte is een verzamelnaam voor een TIA, herseninfarct en hersenbloeding. Maar welk van deze dingen ook aan de orde is, het is van levensbelang om zo snel mogelijk te handelen. Hoe eerder een beroerte herkend wordt, en de behandeling in het ziekenhuis kan starten, hoe meer hersenschade beperkt kan worden. Daarom leest u in dit artikel hoe u een beroerte kunt herkennen en hoe u dan het beste kunt handelen.

De drie belangrijkste signalen bij een beroerte

Bij een beroerte kunnen verschillende symptomen voorkomen, maar negen op de tien mensen vertoont minstens één van de drie belangrijkste signalen. Dit zijn dan ook de drie signalen waaraan een beroerte vaak als eerste herkend wordt. Het gaat om:

  • Scheve mond
    Een van de mondhoeken hangt opeens naar beneden.
  • Verwarde spraak
    Iemand komt opeens niet meer uit zijn woorden of kan bepaalde woorden moeilijk uitspreken.
  • Lamme arm
    In een van de armen treedt opeens verlamming of krachtsverlies op.

Andere signalen bij een beroerte

Hoewel bovenstaande signalen de belangrijkste zijn, kan er ook een andere voorbode voor een beroerte zijn. Zo treedt verlamming soms niet in de arm op, maar in een been of aan één kant van het lichaam. Ook kan iemand opeens blind zijn aan één van de ogen of nog maar de helft zien van wat hij normaal ziet. Dubbelzien kan ook op een beroerte wijzen. Problemen met coördinatie en evenwicht of plotseling erg duizelig worden kunnen ook een voorbode van een beroerte zijn. En als de beroerte wordt veroorzaakt door een hersenbloeding treedt er soms opeens erg heftige hoofdpijn op. Hierbij is direct duidelijk dat medische hulp meteen nodig is. Ook een epileptische aanval kan bij een hersenbloeding voorkomen.

Adequaat handelen = (kennis + ervaring) x herhaling

Wat te doen bij een beroerte?

Herkent u één of meerdere van bovenstaande signalen? Dan is het erg belangrijk om direct te handelen. Want hoe eerder iemand met een beroerte in het ziekenhuis terecht komt, hoe meer schade kan worden voorkomen. Daarom is het advies om bij het vermoeden van een beroerte altijd direct 112 te bellen. U belt liever een keer teveel dan te weinig. Omdat tijd bij de behandeling van een beroerte zo belangrijk is, is het belangrijk om niet eerst de huisarts te bellen. Op die manier duurt het veel langer voordat iemand in het ziekenhuis is, waardoor er mogelijk meer schade ontstaat. Daarom moet u bij het vermoeden van een beroerte altijd direct 112 bellen. Zij helpen u dan zo snel mogelijk verder.

Juist handelen in noodsituaties

Wilt u er zeker van zijn dat u in het geval van een noodsituatie altijd weet wat u moet doen? Dan is het een goed idee om een EHBO basis cursus te volgen. Tijdens deze opleiding leert u te handelen in het geval van een ongeval of noodsituatie, zoals wat te doen bij verslikking, ingrijpen bij een epileptische aanval of beroerte en nog veel meer. Naast de basis EHBO cursus zijn er ook gespecialiseerde cursussen. Daarin leert u specifiek over EHBO bij kinderen of ouderen of leert u te reanimeren. Hoewel u hoopt het nooit nodig te hebben, bent u dan in ieder geval goed voorbereid. Wilt u meer weten over de verschillende cursussen die bij FeniksGroup worden aangeboden? Neem dan gerust contact met ons op.

2 maart, 2022|EHBO
Delen mag, graag zelfs!

 

Wil jij de nieuwste veiligheidsinzichten in je mailbox ontvangen?

Meldt je gratis aan!

Geen spam. Je kunt op elk moment afmelden.