EHBO

Wat te doen bij een ongeval? EHBO stappen.

Feniks ongevallen

U hoopt het natuurlijk niet nodig te hebben, maar voldoende kennis om adequaat te kunnen handelen bij een ongeval is erg belangrijk. Het kan zelfs letterlijk levens redden. Bent u getuige van een ongeval en wilt u zo goed mogelijk handelen? Met onderstaande EHBO stappen weet u wat te doen bij een ongeval om dat verschil te kunnen maken.

Stap 1. Zorg voor een veilige omgeving

Ongevallen kunnen overal gebeuren. Thuis, op straat of op de werkvloer, een ongeluk zit in een klein hoekje. Voordat u begint met actief hulpverlenen is het belangrijk om te zorgen voor een veilige omgeving, zodat er niet nog meer slachtoffers kunnen vallen. Inventariseer de situatie en breng zo nodig jezelf, het slachtoffer en de omstanders in veiligheid. Let wel op dat u het slachtoffer alleen verplaatst als het écht niet anders kan. Dit kan de toestand van het slachtoffer namelijk verslechteren.

Stap 2. Beoordeel de toestand van het slachtoffer

Weet u zeker dat de omgeving en situatie verder veilig is? Dan beoordeelt u nu de situatie van het slachtoffer. Is het slachtoffer bij bewustzijn of niet? Ook controleer je de ademhaling en de hartslag van het slachtoffer. Daarnaast kijkt u of er open wonden zijn of ander letsel.

 Stap 3. Alarmeer de hulpdiensten

Is het slachtoffer ernstig gewond? Dan is het belangrijk dat u zo snel mogelijk de hulpdiensten inschakelt. Dit doet u door 1-1-2 te bellen. Dit is niet alleen het alarmnummer in Nederland, maar ook in veel andere Europese landen. Probeer nu zo rustig mogelijk het verhaal te vertellen. De medewerker van 1-1-2 zult u hier zo goed mogelijk bij helpen. In sommige gevallen zal de medewerker u ook helpen om eerste hulp te verlenen. Hang de telefoon pas op als de medewerker dit vertelt.

 Stap 4. Verleen eerste hulp tot de hulpdiensten er zijn

Als u de hulpdiensten heeft ingeschakeld verleent u eerste hulp tot zij gearriveerd zijn. Hoe deze hulp eruit ziet wisselt per ongeval en letsel. Soms heeft een slachtoffer diepe wonden die dichtgedrukt moeten worden of moet u brandwonden koelen.  In een EHBO opleiding leer je precies hoe je het beste hulp kunt verlenen. Blijf sowieso bij het slachtoffer tot de hulpdiensten gearriveerd zijn en zij de hulp van u overnemen.

Veiligheid = preventie x focus

Altijd weten wat je moet doen?

Wilt u ook altijd precies weten wat u moet doen in het geval van een ongeluk? Dan is het volgen van een EHBO cursus een goed idee. Bij FeniksGroup geven we deze trainingen voor zowel particulieren als bedrijven.  Hierin behandelen we noodsituaties en leren we u juist te handelen. Denk aan wat te doen bij verslikking, een epileptische aanval, oogletsel en meer. Wil je meer weten? Of wil je meer weten over onze andere trainingen zoals bijvoorbeeld de cursus EHBO speciaal voor de horeca? Neem dan gerust contact met ons op. Dan kijken we samen welke EHBO cursus het beste bij jou past.

8 juni, 2022|EHBO|
Delen mag, graag zelfs!

Wil jij de nieuwste veiligheidsinzichten in je mailbox ontvangen?

Meldt je gratis aan!

Geen spam. Je kunt op elk moment afmelden.